Duikcentrum de Witte Boulevard heeft meerdere vulstations voor duikflessen op Schouwen-Duiveland, zowel voor de normale cilinders maar ook voor Nitrox vullingen. Tot eind vorig jaar kon op de locaties alleen met muntgeld worden betaald. Onhandig voor de duiker die steeds kleingeld bij zich moest hebben, maar ook voor Leendert Verbiest, de eigenaar van het vulstation, omdat op de drukke dagen er wel tot 15 kg aan muntgeld binnenkwam wat natuurlijk een enorm inbraakrisico met zich meebracht. Ondanks meerdere gesprekken met leveranciers van pinoplossingen en industrieel automatiseerders was de oplossing nog niet gevonden.

App met digitale wallet

De ideale oplossing in de ogen van Leendert was een app, waarmee de duiker eenvoudig een digitale wallet kon aanmaken en het tegoed via een Mollie betaling kon opwaarderen. In zijn zoektocht kwam hij bij FrisBEE App & webspecialisten uit Vlissingen uit. Een afspraak bij een van de vulstations op locatie was snel gemaakt, zodat FrisBEE mee konden kijken naar het huidige proces en hoe zij de wensen konden integreren in de huidige technische installatie. De muntinstallatie blijkt namelijk gekoppeld te zijn aan een PLC, een soort mini-computer die eenvoudig processen kan automatiseren. Deze opent de betreffende slangen zodat de lucht in de duikflessen gepompt kan worden.

Om te zorgen dat de nieuwe app aanvullend kan komen te werken adviseert FrisBEE om de PLC uit te breiden met een industriële Arduino met ingebouwde SIM-kaart om te zorgen dat er op de locaties een benodigde internetverbinding opgezet kan worden. Voor de werking van de app is communicatie met een server noodzakelijk. De app stuurt en ontvangt opdrachten vanuit de server, de server interpreteert deze opdrachten, verwerkt ze en stuurt de response weer terug naar de app. Mocht de internetverbinding uitvallen, dan kan de duiker nog wel gewoon met de huidige muntopstelling blijven werken.

Duiken in de Westerschelde

Hoe werkt het?

Op de locatie scant de gebruiker in de app de QR-code van het vulstation, zodat de app exact weet bij welk vulstation en welke vulslang de gebruikers staat. Zodra de gebruiker aangeeft dat de duikfles goed bevestigd is, controleert de Arduino of de perslucht-afsluiter veilig open kan. Via de Arduino worden (indien nodig) berichten naar de app van de gebruiker gestuurd. Tijdens het vullen wordt de muntsleuf vergrendeld zodat er geen muntgeld meer geaccepteerd wordt.

Een druksensor op de Arduino leest de gegevens af en stuurt deze tijdens het vullen naar de app. Daardoor kan de gebruiker in de app de (eind)druk, verstreken tijd en het te verrekenen bedrag realtime in de app volgen. Na het beëindigen van de vulactie, wordt het bedrag afgeschreven van het beschikbare saldo en wordt de historie van de vulbeurten in de app bijgewerkt met deze nieuwe vulbeurt. Ook kunnen eventuele storingen direct gemeld worden via de app.

Unieke combinatie industriële automatisering een app-ontwikkeling

Vul je Duikfles is een unieke combinatie van een groot stuk industriële automatisering in combinatie met de ontwikkeling van de app. Vanuit hier kan er doorontwikkeld worden, omdat nu door het doorgeven van de verschillende druk waardes al eerder gesignaleerd wordt  wanneer er eventueel problemen kunnen ontstaan.

Succesverhaal

De ontwikkeling van de app is een succes voor Leendert gebleken, in het 1e seizoen werden bijna 12.000 vullingen uitgevoerd met de app. Maar de duikers zijn vooral dankbaar voor het enorme gemak waarmee zij nu hun duikflessen kunnen vullen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de ontwikkeling van een app? Neem contact op met FrisBEE voor webdesign en app ontwikkeling.