Het Zeeuwse bedrijf SieTec specialiseert zich innovatieve elektrotechniek en software voor de besturing van procesinstallaties. “Met bestaande sensoren kun je veel meer dan je denkt”, vertelt Stephan Verhelst. Volgens hem is er nog een wereld te winnen voor veel bedrijven door digitalisering en automatisering.

Inspireren

SieTec weet waar ze over praten, ze zijn namelijk partner van het grootste en meest vooruitstrevende merk in de markt, Siemens. “We zijn solutionpartner, dus zijn betrokken bij innovaties. We gaan ook beurzen af op zoek naar nieuwe technologieën voor automatisering. Hier investeren we actief in, vaak nog voordat onze klanten erom vragen. We willen inspireren door innovaties zichtbaar en tastbaar te maken. Dan komt het tot leven.”

Klein beginnen

Vaak begint automatisering met iets kleins. “Je laat natuurlijk niet ineens heel je fabriek onder handen nemen. De beste manier is om met een kleine aanpassing in je proces aan te tonen of en hoe iets werkt. We merken dat het daarna voor bedrijven vaak een no-brainer is dat het ze veel kan opleveren. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt kan automatisering een interessante oplossing zijn. Een robot neemt namelijk een deel van het werk over en wordt niet ziek.”

Kennis delen

In tal van branches levert SieTec het bewijs zoals in de petrochemie, food & beverage, heavy industry, offshore en agro. “We werken altijd samen met de klant aan de oplossing. De klant kent zijn proces het best. Wij vertalen het verbeterpotentieel naar elektrotechniek en software. Die kennis delen we ook met onze klanten. Je ziet wel eens partijen die hun kaarten tegen de borst houden, maar wij geloven in ‘kennis is macht, delen is kracht’.”

Samenwerking Agilent

Dat bewees SieTec ook bij de samenwerking met Agilent, een Amerikaans bedrijf met een vestiging in Middelburg. Zij maken instrumenten en software voor de branches food, farmacie, chemie- en energie, diagnostiek en biowetenschappelijk onderzoek. “Dit bedrijf leerden we kennen tijdens de Technische Vakbeurs in de Zeelandhallen, waar we in 2014 stonden met onze airhockey-robot”, vertelt SieTec-directeur en oprichter Ronald van der Weegen. De ontmoeting bleek een win-win. “Zij zochten samenwerking met een lokaal bedrijf en een lokale universiteit voor een automatiseringsoplossing en wij zochten interessante, praktijkgerichte stageprojecten voor de studenten die wij begeleidden.”

Automatiseringsoplossing

Dominguez, Manufacturing Engineering Manager bij Agilent Technologies licht toe dat Agilent zich net als SieTec richt op innovatie en samenwerking. “We hebben een eigen engineeringafdeling. Met SieTec kunnen we onze capaciteit en kennis verder uitbreiden. In dit geval wilden we samen een automatiseringsoplossing realiseren voor het vullen van onze filters met granulaat. Dit was altijd een handmatige, repetitieve taak voor operators, maar hen willen we liever uitdagendere en waardevollere taken geven. Zeker gezien onze toekomstvisie, waarin we een groei verwachten, willen we investeren in automatisering en een waardevolle inzet van onze mensen.”

Succesverhaal

Studenten Ricky en Steyn gingen onder begeleiding van SieTec en Agilent aan de slag met dit project. Volgens Daniël is dit een echt succesverhaal geworden waar iedereen trots op mag zijn. “Het vullen van de duizenden filters gebeurt nu volledig automatisch met een robot en we zijn al bezig om de robot ook voor andere filtersoorten te gebruiken. Het is dankzij de samenwerking met SieTec en de studenten Ricky en Steyn dat we nu zover staan.”

Precisie

Deze robot is nog lang niet het eindstation voor Agilent. “We willen nog veel meer automatiseren. Vanwege de efficiëntie, een betere inzet van onze mensen, maar ook vanwege de hoge mate van precisie die in onze branche zo belangrijk is. We zijn al met vervolgprojecten bezig, samen met SieTec. Het mooie is dat zij, als er eens iets is, ook altijd snel kunnen bijspringen. Ze kunnen op afstand heel veel zien en problemen ook oplossen. En als het nodig is, zijn ze ook snel ter plaatse. Dat is mede waarom we het bij Agilent zo fijn en belangrijk vinden om met lokale partijen te werken.” Stephan herkent wat Daniël zegt. “We kunnen de besturing, waaronder de robot, op afstand monitoren en bedienen en zo storingen oplossen of zelfs voorkomen. En als het nodig is, staan we snel ter plaatse. Dat is het voordeel van ons als regionale partner.”