Ervaring. Het is goud waard, zeker ook in de techniek. Maar wat als er alleen brons voorhanden is en je wilt groeien met je bedrijf? “Dan moet je het werk versimpelen via digitalisering”, antwoordt Colin Zegers van ITIS in Goes. Hij zette de digitaliseringsstap met ondersteuning van de Digital Business Innovation Voucher van Digitaal Doen Zeeland.

“Ons werk is relatief complex”, legt Colin uit. “We testen industriële componenten voor de (petro)chemie, automotive industrie en nog tal van andere branches. Daarbij komen we ontzettend veel verschillende omgevingen, machines en situaties tegen waarbij je steeds allerlei afwegingen moet maken in werkwijzen en veiligheidsaspecten. Als je daarin weinig ervaring hebt, kunnen dingen goed mis gaan. Dat wil je als bedrijf en als werkgever natuurlijk koste wat kost voorkomen.”

Stroomversnelling

Voor een aantal relatief kleine tests wilde Colin aan de slag met digitalisering. Het bleef vooralsnog bij een wens in de categorie ‘daar moeten we nog eens iets mee’. “Totdat we in aanraking kwamen met de voucher van Digitaal Doen Zeeland”, legt hij uit. “Hierdoor kwam het idee in een stroomversnelling terecht. En uiteindelijk leidde dat tot de digitalisering van al onze bedrijfsprocessen.”

Alles op de schop

Ho, wacht, even een stap terug. Van ‘een paar kleine tests’ digitaliseren naar ‘je complete bedrijf’, dat is nogal wat! Colin legt uit: “We begonnen met het in kaart brengen van de processen en kwamen tot de conclusie dat het weinig zin had om slechts een stukje van onze werkzaamheden te digitaliseren. Alles hangt namelijk met elkaar samen: bedrijfsprocessen, werkinstructies, certificeringen, veiligheidsaspecten. Dus besloten we alles op de schop te gooien.”

Uitschrijven, digitaliseren, automatiseren

Uren en uren waren Colin en zijn collega’s bezig om ‘hun goud’ op papier te krijgen. “Wat voor ons vanzelfsprekende handelingen en keuzes zijn in het uitvoeren van ons werk, moest eerst allemaal op papier komen voordat we het konden digitaliseren. Dankzij de voucher konden we deze uren investeren en de vervolgstap zetten: het schrijven van de software. Die software zorgt ervoor dat medewerkers stap voor stap door alle keuzemomenten worden geleid, zonder belast te worden met niet-relevante informatie in de specifieke situatie.”

Geen digitale eilandjes

Ook hier hield Colin nog niet op. “We zijn ook aan de slag gegaan met het koppelen van alle meetapparatuur aan de software. Ik geloof namelijk in één werkend geheel, niet in allemaal digitale eilandjes die je dan weer handmatig moet gaan koppelen of overtypen.” Het gaat inmiddels al zover dat ze bij ITIS niet meer alleen meetapparatuur aan het systeem koppelen. “We werken sinds kort ook al met een smart bril die alle werkinstructies weergeeft, de handelingen registreert en waardoor een collega op afstand kan meekijken als dat nodig is.”

Feestje

Zelfs klanten kunnen de tests realtime volgen en ook later alle beelden en gegevens terugkijken. “Doordat alles automatisch wordt vastgelegd, van klantopdracht tot iedere stap die onze medewerkers nemen, zijn onze kwaliteit en veiligheid volledig gewaarborgd en traceerbaar. Het was een monnikenwerk om voor elkaar te krijgen, maar is nu echt een feest om mee te werken. En hier blijft het niet bij. De wil om echt álles te digitaliseren, laten we niet meer los!”

Ook digitaliseren?

Digitaal Doen Zeeland helpt je graag verder!

Digitaal Doen Zeeland is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Provincie Zeeland.